keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Lentsun tokoyksäri



Sain varattua pari yksäriä tälle keväälle. Olisin halunnut ryhmään mutta olin ilmoittautumisen kanssa vähän myöhässä. Toisaalta yksärit on meille ihan sopivia, saadaan uutta ideaa tokotreeniin ja saadaan keskittyä just niihin juttuihin jotka on meille kinkkisiä.



SEURAAMINEN
Oli perussiistiä. Itse aika jäykkänä liikkuroinnin takia, kun sain vapaasti näyttää oli jo parempi.
-Käännöksissä mun pitäis katsoa katseella siihen suuntaan johon käännös ollaan tekemässä, tämä antaa koiralle ennakkovinkkiä mihin ollaan menossa. Toimi ;P
-Kontakti katkeili koska Daamin keskittymiskyky on välillä todella hepposessa kaikkien virikkeiden takia, ei malta vastustaa. Sitä aletaan parantamaan naksulla tai sanallisella kehulla ja namilla. Tätä pitää treenata kaikissa uusissa tilanteissa ja paikoissa. Koira tarjoaa sitä toimintaa mistä hyötyy, joten tästä pitää tehdä koiralle mieluisa. Toisaalta Daamin häiriö ja impulssiherkkyys saattaa tuottaa haasteita.
-Täyskäännös seis pitää pysähtyä ihan seinään. Tämä pitää opettaa. Olen aina luullut että saa vielä ottaa yhden askeleen.

PERUUTTAMINEN
Ilmeisesti avoimessa luokassa tulee jo seuraaminen peruuttaen.  Tähän saatiin todella hyvät neuvot joita jo hiukan testailtiin onnistuneesti.
- Ensin opetetaan käskystä seisomaan sivulla. Otin tähän "peru" käskyn josta koira tietää myös että aletaan kohta peruuttelee. Käsiavulla sain koiran nousemaan. Koiran on helpompi lähteä seuraamaan seisoma-asennosta ja samalla käsky kertoo mitä ollaan kohta tekemässä.
-Kuvio jossa seurataan ensin suoraan käännytään vasemmalle ja lähdetään siitä suoraan peruttamaan toimi kivasti. Askeleen ja pari sain jo Daamin siinä seuraamaan melkein ilmaiseksi. Super siistiä.
-Sitten etupalkka joka helpottaa suoraan peruuttamista. Etupalkka heitettiin. Koira sivulle. Peru käskyllä seisomaan ja pakittamaan. Yksikin askel taakse ja koira vapautettiin etupalkalle.
-Etupalkoissa Daamilla hankala keskittyä tekemään kun yrittää kokoajan singahtaa palkalle.
-Suoraan peruuttamiseen saatiin hyvä vinkki. Putken ja seinän tai aidan välissä pakittamista ja sitten palkaksi putkeen.

LIIKKEESTÄ SEISO
Oma vanha opetustapa on siis juuri semmoinen millä saa koiran hipsuttelemaan perään. Toki vinkit jota saatiin, olen tehnyt muiden koirien kanssa.
- Ensin kokeiltiin takapalkkaa. Ihan ok.
-Sitten heittopalkkaa taaksepäin heti "seiso" käskyn jälkeen. Toimi hienosti.
-Heittopalkka taakse saa koiran reagoimaan käskyyn nopeammin koska se valmistautuu singahtamaan taakse palkalle. Toimii varmasti meillä.

LIIKKEESTÄ MAAHAN
Oli kuulemma vaivalloista, eli kisoissa tuskin menee maahan. En itse halua siitä sellaista kovalla äänellä painostamista.
-Liikkeestä maahanmeno (maahan heittäytyminen) pitää opetella ensin muista liikkeistä, ihan mikä vaan muu. Tehtiin niin, että käskin pyörähtää ympäri ja siitä nopea maahan ja pallo lensi heti.
-Toinen harjoitus tolpan kierron jälkeen tulemaan sivulle ikään kuin seuraamaan ja siitä maahan ja heti pallo.

LIIKKEESTÄ ISTU
Saatiin jo vinkit tähän kun sen treenaaminen pitää saada aluilleen.
-Seuraamisesta istumaan koiralla tulee olla erilainen tekniikka mennä istumaan jotta se on ripeä ja kroppaystävällinen. Tähän halutaan että koira ikäänkuin vetää takajalat kropan alle, sujauttaa ne sinne.
-Tähän eri käsky ja mulla se on nyt "ssssit", tätä istu käskyä ei käytetä missään muussa yhteydessä.
-Harjoiteltiin sitä niin, että itse pakitin, nami kädessä ja ikäänkuin vedin koiraa ja nopeasti nostin ja annoin käskyn. Tätä pitää treenata, ja vaatii multa aika paljon :D

RUUTU
Aloitettiin heti alustan sisäänajoa (purkin kansi). Alustaa ei tarvitse häivyttää. Välillä tietysti juoksutellaan niin, ettei alustaa ole, mutta se voi olla vahvisteena siellä lähes aina.
- Jätin koiran, kävin viemässä pienen matkan päähän kannen ja merkkasin sen ja menin koiran luo ja vapaa käskyllä koira sai mennä alustan luo ja tehdä mitä haluaa (nenä, tassu, mennä taakse seisomaan). Jos koira saa valita mitä haluaa tehdä, päästään nopeammin eteenpäin. Nami palkka jotta saatiin nopeasti paljon toistoja
- Seuraavaksi ilman käskyä annettu koiran tarjota ja aina kun kävi alustalla otin ikäänkuin sylkkärin kautta ja nami suuhun ja koira sai heti lähteä tarjoamaan uudestaan ilman mitään käskyjä, silläkun alusta viedään ruutuun niin käsky on ruutu. Daami kysy niin lupaa lähteä :D
-Sitten vietiin alusta yhdessä ruutuun ja käveltiin matkan päähän ja käännyttiin niin annoin vaan ruutukäskyn ja pallon heitin palkaksi mun ja Daamin väliin sillä haluan että Daami kääntyy mua vastaan ruudussa joten palkka meidän väliin. Daami vähän ihmetteli ja välillä juoksi mihin sattuu koska alusta ei ollut vielä sisäänajettu.
-Motivaatioruutua (eli lelu ruudussa) voidaan tehdä rinnan, ei sekoita tätä.

PAIKALLAAN MAKUU
Tässä liikkeessä Daamin pinna usein vaan katkee ja kiinnostus pysyä paikallaan loppuu ja sillon rallataan. Se miksi otettiin etupalkka paikallaanmakuuseen mukaan on se, että koiralla olisi joku syy maata ja odottaa siellä. Tämä varmasti toimii Daamilla.
-Otettiin paikallaanmakuuseen mukaan etupalkka. Aluksi heitin palkan eteen ja käskin maahan. Kun katsoi eteen, vapautus palkalle.
-Sitten jätettiin koira maahan, vein palkan eteen ja itse voin olla missä vaan. Kun katsoo eteen niin vapautus palkalle. Aikaa kasvatetaan tässä. Myös hallinta täytyy ottaa sitten mukaan. Välillä vapautus lelulle ja välillä mennään yhdessä jotta lelun voi esim kokeessa jättää kehän reunalle.
-Vuorotreenein istumista ja paikallaan makuuta

MUUTA
-Daamille olisi hyvä olla selkeää milloin tehdään hommia ja milloin se on loppu ja saa rallata ja touhuta mitä lystää.
-Liikkeisiinkin olisi hyvä saada virityssanat että koira tietää mitä ollaan menossa tekemään. Tämä pitää ottaa kyllä käytäntöön.
-Daami jaksoi tunnin aika kivasti. Välillä kyllä otti hatkat ja paineli hetken omilla teillään ja sitten tuli takasin. Kentän reunalla kulki autoja aika lujaa ja juna. Teki Daamille tosi hyvää keskittyä pidempään siinä. Tämä hatkojen otto oli kyllä rasittavaa ja outoa, mutta niin Daamimaista.
-Liikkeitä tehtäessä ei kertaakaan vuotanut tai haukkunut. Liikkeiden välissä heti sen jälkeen kun otettiin pallopalkka alkoi haukkumaan ja komentamaan tylsyyttään.

ENSIKERRALLA
-Kauko-ohjaus
-Luoksetulon pysäytys
-Ohjattu nouto
jos aikaa jää
-Noutojen tsekkaus
-Mitäs muuta siellä ylemmissä luokissa tulee uutta ja outoa?


Pyrin treenailemaan nyt ahkerasti jotta sitten reilun 2 viikon päästä voidaan sitten kysellä neuvoja näihin mikäli joku ei lähde sujumaan. Toko on hyvä laji treenata, kun sitä voi tehdä vaikka monesti päivässä yhden pikkutreenin verran. Tämä on lajina myös Daamille hyvä kun vaatii keskittymistä ja rauhallisuutta, mutta toisaalta sitten myös räjähtäviä juttuja.

Iltalenkiksi käytiin raviradalla lenkillä ja Daami pongas sieltä kaksi hirveä ja jäljesteli niitä kuola lenteäen. Sitten löyty peura jota juoksutettiin pisin golfkenttää. Aika äkkiä tulee tie vastaan joten kyllä taas kirosin että pidin irti.

Tänään tehtiin pikkutreeni. Alustan tarjoamista, liikkeestä istumistekniikkaa, yks paikallaan istuminen, pyörähdyksistä maahanmeno, seuraamisessa kontaktista palkkaa, peruuttamista. Sen jälkeen Daami pääsi turkistaan ja helle voi tulla eikä harrastuskaverikaan läkähdy :D

Huomenna mun hemmottelupäivä (kynnet ja ripset) ja illalla agitreenien vetoa ja samalla Daami pääsee treenaamaan ja Diiva ehkä hyppyjumppaa ja illalla jotain muuta luksusta :D

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Nyt on treenailtu

4.päivä oltiin Janitan treeneissä. Koiran katsominen on vaan aika vaikeeta. Jotenkin sitä aina tekee ne ohjaukset esteille eikä sille koiralle. Koitan siihen nyt kiinnittää huomiota. Kinkkinen kohta olikin kun puomin alla oli mutkaputki ja putkesta piti saada sylkkärillä kiipeämään puomille. Ei onnistunut sylkkärillä mutta kieputtamalla onnistui laakista. Kivat treenit ja Daami on pöljänä aina <3

Vedän tässä koulutusjaksossa omalla kentällä tekniikkasovellusryhmää. Lähinnä ratatreenissä erilaisia tekniikoita mukana. Ekalla kerralla treenattiin pakkovalssi-jaakotusta ja niistopersjättöä. Daami pääs yhden kerran tekemään radan ja toimikin puhtaasti. A:n suoritusta taas pohdin kun mielestäni pumpperi olisi hyvä olla ylösmenolla että aloittaisi harjan ylityksen aikaisemmin. Kun nyt se heittäytyy niin hulluna ja sitten liinat kiinni ettei mee pumppia päin ja siitä ponnistaa suoraan maahan. Mielenkiintoista.

Viikko 19 aloitettiin muutamalla A:n suorituksella ja sitten tokotreenit perään. A oli aika hyvä, muutama toisto niin että pumppi ylösmenolla. Tokotreeneissä saatiin paljon hyvää ryhmätreeniä erilaisiin paikallaanoloihin ja häiriösellaisiin. Daami pysy varsin hienosti. Yleensä sillä pinna katkee ja sit se vaan lähtee rallattelemaan kun ei malta. Tekee sille niin hyvää nää treenit missä kentällä pitää olla ihan rauhallisesti eikä voi huutaa kurkkusuorana ja vaatia toimintaa. Tehtiin myös hyppytreeniä ja kiertoharjoitteita. Nouto näyttää aika kivalta, tehtiin erilaisissa vaiheissa sitä. Pitäis vähän ryhdistäytyä tän tokon suhteen. Onneks päästään tiistaina Lentsun tokoyksärille. Toivon että saan sieltä paljon hyviä vinkkejä ja ajattelemisenaihetta tokoharrastukseen.

10.5 oltiin Koira-kissaklinikalla. Diiva kävi hierottavana ja vesimatolla. Aika kipeitä paikkoja oli, leikkaushaava parantunut hyvin. Daami kävi kilpparikokeessa, ilta-arvot juuri ennen iltalääkettä. Oli keskellä viitettä, eli kyllä lääkkeen vaikutus riittää iltaan asti! Daami oli seuraneitinä Diivan hoidossa, oli kovin osallistuvainen ja jossain vaiheessa makasi Diivan vieressä vaikka koittikin haastaa hierojaa tuijotuskilpailuun.

Keskiviikkona Jaakon treenit. Oli hauskaa vaikka oma ajatus ei ollut yhtään semmosessa vääntöradassa. Selitykset olikin Jaakolle että "En tiedä yhtään mitä teen mutta teen niin mikä tuntuu hyvältä" :D No se sujuikin yllättävän kivasti mutta kokeiltiin sitten muitakin kuvioita vielä ja saatiin laakista osumaan aika montakin ohjauskuviota putkeen. Daami ei oikein meinannut lähteä vetoon putken toiseen päähän, niitä verkoilla hiukan reerattiin. Meno tuntu hyvältä vaikka A oli hurja leijeröitäessä ja vedätettäessä.

Torstaina tehtiin vippauksia. Aika haastavia jotenkin, vähän valahtivat kaikki Daamin kanssa, mutta neiti teki vaan yhden rundin eilisten treenien takia.

Perjantaina käytiin tekemässä hyppyjumppaa. Perussarjaa, kasvavaa sarjaa ja setpointtia. Diiva teki muutamia jumppia myös ja uskon sen tekevän hyvää sille. Daami toimi hienosti. Pitää muistaa tehdä näitä treenejä jatkossakin.

Ensviikolla tiedossa vaan se tokoyksäri ja yhdet agitreenit. Toivon että päästään vähän tokoa tekemään ehkä enemmänkin ja jos A:ta juostais toisenkin kerran. Muuten itsellä aika kiireviikko.

tiistai 3. toukokuuta 2016


Huhtikuu hurahti. Diiva kävi sterilaatiossa ja parani siitä todella nopestai, niin kuin Daamikin. Diiva eikuitenkaan ollut yhtä kipeän oloinen ja yhtä energinen heti :D Paljon helpompi tyyppi toipilaana. Diivalla meni vatsa kuitenkin löysälle nukutuksen jälkeen ja yksi yö meni ulkona rampatessa tunnin välein. Aika rassaavaa. Nyt kaikki kuitenkin normalisoitunut eikä enää tarvi rajoittaa juuri mitään.

Me ei olla treenattu mitään! Normi elämää. Keskiviikkona käytiin Daamin kanssa pitkästä aikaa kelpokoiralla ja Timon treeneissä. Itse aika tiukalla aikataululla aamuvuoron jälkeen pienet päikkärit, Turkuun treeneihin ja sieltä äkkiä takasin ja yövuoroon. Siitä olikin hyvä sitten jäädä vapunviettoon. Treeni oli mukava ja paljon onnistumisia. Pieniä rytmityshaasteita ennen putkeen lähetystä. Puomi oli mainio (vähän epävakaa) ja A välillä ihan hyvä. Myös radan loppuosassa rytmityksellisiä juttuja ennen loppusuoralle lähetystä ja leijeröintiä. Daami oli aika jengoilla. Huomas että oli vähän hauskaa päästä pitkästä aikaa radalle.

Itse vietin pidennetyn vapun Helsingissä ja koirat porukoiden kanssa. Nyt taas ryhdistäydytään gradun, lenkkeilyjen, treenien yms. suhteen. Huomenna Janitan treenit ja torstaina oman ryhmän veto. Alkaa pitkästä aikaa treenit taas pyöriä täälläkin.