lauantai 11. kesäkuuta 2016

Tokotreenejä


Lampaan jalat, nam

Lentsun toinen tokoyksäri oli myös huippua! Hitsi kun on niin kiire joka päivä että ei ole kerennyt heti kirjoittaa ylös treeneistä...Nyt haastavaa muistella kaikkea sitä uutta mitä opin!

LUOKSETULOSTA SEISOMINEN
-En yhtään muistanut miten paljon Daamin kanssa olen näitä harjotteita tehnyt. Opetus tapa on minulla ollut sama kuin mitä nyt tehtiin. Liikettä on turha kuluttaa loppuun vaan tehdään kierron kautta tätä (lähetetään kiertämään joku tolppa).
-Testattiin suullisen ja käsimerkin eroa Daamilla. Daami reagoi molempiin hyvin mutta erottelua lisätäksemme valittiin seisomiseen käsimerkki. Tässä heitettiin lelu käsimerkin aikana koiran taakse. Daami reagoi tosi hyvin. Käsimerkki vaatii sen, että koira katsoo ohjaajaa. Haasteen saattaa tuoda se, että jos yleisöä tai ihmisiä on ohjaajan takan, ei käsimerkki ole välttämättä kovin erottuva vaan ohjaaja saattaa upota taustaan.
-Tähän pitää heti lisätä etäisyyttä. Oli Daamille vielä vaikea tehdä pysäytys kaukaa. Tehtiin niin että Lentsu piti Daamia kiinni ja päästi, sillä kiertäminen todella kaukaa ei vielä onnistunut.
-Apuohjaajaa voidaan käyttää kun matka kasvaa jolloin appari palkkaa koiran.

LUOKSETULOSTA MAAHAN MENO
-Maahan menoon otettiin suullinen käsky. Koitettiin tätä tehdä myös kierron kautta ja takapalkalla, mutta Daamin on vaikea keskittyä tekemiseen jos palkka odottaa häntä jossain. Luopuminen siitä tuotti haastaita.
-Kun saatiin tekemään niin toimi aika kivasti. Tämä treeni tukee seuraamisesta maahan menoa myös.

SIVUIRTOAMINEN (ohjattu nouto, ruutu jne)
-Tämä oli mielenkiintoinen treeni. Daamille haastava. Opetettiin suunnat.
-Koska merkki ei ole vielä hallussa niiin jätin koiran merkille seisomaan. Suunnat opetetaan viemällä palkka aluksi suhteellisen lähelle mutta koirasta takaviistoon.
-En muista millä käskyllä (vapaa, vas-oik, vai joku muu) koira lähetettiin palkalle.
-Tätä tehdään niin kauan että pallot on niin kaukana kuin ohjatun kapulat. Molemmat suunnat opetetaan, sitten laitetaan molempiin suuntiin palkat. Lisätään keskelle myös lelu. Sitten nämä vaihdetaan kapuloihin ja palataan hetkellisesti alkuun ja taas venytetään kapuloiden etäsyydet ja lisätään keskikapula.
- Daamille kun laitettiin heti kaksi palkkaa. Ei toiminut vielä. Lähti sinne mihin viimeksi olin palkan vienyt vaikka lähetin eri suuntaan. Sinnikäs se on tekemään väärin vaikkei saanut mitään palkkaa.
-Tässä samalla treenattiin myös ruutuun merkiltä sivuirtoamista. Vietiin lelu yhdessä, jätin koiran merkille ja lähetys niin että katse palkkaan ja käsimerkki ruudun suuntaan. Agissa käytetään katsetta paljon, niin myös tokossa suuntaamaan koiran fokusta.


MERKKI
-Merkkiä ei olla Daamin kanssa tehty ennen.
-Tätä lähdettiin tekemään näyttönä. Eli kävin merkkaamassa reilusti merkin takana (ilman että koskin mihinkään) että siellä on bileet, sinne kannattaa mennä.
-Lähetettiin koira merkkikäskyllä ja kun ohittaa merkin kehut ja heittopalkka mun ja koiran väliin (halutaan että koira kääntyy päin). Halutaan että koira on aika suorassa kohti ohjaajaa, tällä saadaan esim ohjatun keskimmäinen kapula jäämään koiran selän taakse piiloon jolloin sen virheellinen noutomahdollisuus vähenee.
-Toinen tapa oli opettaa se alustalla niin kuin ruudun kanssa tehtiin, tarjoamisen kautta. Tämä toimi Daamille myös hyvin. Olikohan niin, että tätä ja samanaikaista ruudun opettamista ei saanut tehdä. (?) Nyt en tarkalleen muista.
-Luulen että tulee olemaan Daamille haastavaa mennä merkille ja luopua kapuloista, malttaa pyssätä merkille ja odottaa ohjaajan lupaa noutaa oikea kapula. Sen leluista luopuminen on niin heikkoa että jos nenä näyttää palkalle niin se kyllä menee palkalle :D

KIERTO HYPPYNOUTO
-Mielenkiintoinen liike ja täysin uusi.
-Tarkoitus on että koira kiertää merkin hyppyjen välistä merkille juosten. Pysähtyy käskystä istumaan tai seisomaan, noutaa oikean tai vasemman kapulan ja hyppää saman puolen hypyn ja palaa ohjaajan sivulle. Toinen hyppy on avohyppy ja toinen umpi. Meniköhän se liike näin :D
-Harjoiteltiin hyppyjen ohitusta ja merkin kiertoa apuohjaajan kanssa. Kerran tarjosi hyppyä kun yritin lähettää kiertämään. Apuohjaaja auttoi kierron ja heitti palkan. Tämä onnistui hyvin.''
-Sitten jätettiin koira istumaan ja treenattiin hypylle irtoamista. Tässä käytetään vastakaista kättättä toisin kuin ruudussa ja ohjatussa. Kapuloita ei vielä otettu mukaan sillä sen koira ilmeisesti noukkii aika vaivattomasti matkan varrelta.
-Apuohjaaja oli houkuttimena hyppyjen luona että saatiin koira irtoamaan hypyille.
-Hauska pilkottu treeni ja outo liike :D

KAUKO-OHJAUS
-Daamilla on aika vahva hissimaahanmeno ja seisomaan nousemisessa etujalat pysyy aika paikoillaan. Istumaan menee niin, että pylly pysyy paikallaan.
-Tehdään niin, että opetetaan Daamia pitämään etujalat paikallaan liikkeiden vaihdossa. Tähän käytetään apuvälineenä matonpätkää jonka päällä etujalat pysyy.
-Ensin sisäänajettiin "tassut" käskyllä sitä että Daami menee maton päälle etujalat siinä. Matto ei saa olla kovin leveä ettei aiheuta tramppaamista. Daami tarjos sitä tosi hyvin. Olen kaivanut naksuttimen esiin, se toimii hienosti.
-Namivedolla saatiin koira tekemään istuminen niin että etujalat pysyi paikoillaan. Tämä saatiin aika kivasti onnistumaan sekä maast istumaan, että seisomasta istumaan.
-Kiva nähdä kun koira itse tarjoamalla sitä luontaisinta oppii niin nopeasti sen sijaan että hinkataan jotain sellaista mikä ei tule luonnostaan, siksi tarjoaminen tuntuu hyvältä tavalta opettaa.
-Kun "tassut"käsky on varma, voin laitta matonpätkän minne vaan ja käsyllä koira osaa mennä sinne ja tehdä liikeet. Kokeessa koira jätetään kaukoissa paikalleen virittelysanalla "tassut" jolloin koira tietää mitä halutaan.

Vaikeasti selitetty mutta oma vanhanaikainen tokotyyli on kyllä saanut muutosta! Ihania uusia ja oivaltavia tapoja opettaa ja tulkita koiraa ja valita sille oikea tapa oppia jotain uutta. Ennen opetustyylini oli aika kädestä opettamista jolla koiran opettaminen on hidasta koska se ei perustu koiran omaan oivaltamiseen ja tarjoamiseen. Haastavaksi koen perron opetuksen siinä mielessä, että luontainen tapa tehdä näitä ei ole niin räjähtävä ja innokas. Moottoria on ja jaksaa kyllä tehdä, mutta ripeiden suoritusten eteen saa kyllä käyttää nopetia lelupalkkoja. Joillakin muodostuu haasteeksi vuotaminen ja häseltäminen.

Daamissa on potentiaalia. Se jaksaa työskennellä pitkän pätkän ja nyttenkin paljon uutta kokoajan, ei pelkkiä onnistumisia ja koira jaksoi hienosti. Keskittyminen ei katkeillut niin paljon kuin viimeksi, se on Daamin haaste. Daami ei ole yhtään semmonen hullu tehdessä tokoa kuin agissa. Se ei vuoda ja sillä pysyy paketti hyvin kasassa ja palkata pystyy monella tapaa. Jaksaa innostua ja tehdä paljonkin toistoja.

Tämä oli varmaan juuri mua varten tähän levitetty :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti