tiistai 6. joulukuuta 2016

Uudenlaisen agilityn sisäänajoa


Daamille agility on aina ollut sellaista out of control. Koira menee lähinnä impulssin viemänä omassa eläimellisessä tilassaan. Ongelmaksi muodostuu, ettei koira keskity eikä kuuntele.  Rähinällä vaan ja täysiä, mutta tila on sellainen missä agilityä ei voi tehdä kovin hyvällä menestyksellä. Kuuppa heittää ympäri joten annettuja tehtäviä ei enää pysty suorittamaan niissä noupeuksissa toivotulla tavalla.

Lähtökohta on se, että opetan Daamille ensin matalalla vireellä, miten kuunnellaan (sanallisia käskyjä eriaisiin temppuihin, enemmän ja vähemmän kiihdyttäviin). Daami käy todella hitaalla. Sanallisen käskyn jälkeen oikein näkee miten se prosessoi ja sitten tapahtuu toiminto. Nyt opetellaan myös sanallisella käskyllä kiertäminen ja putken tarjoaminen. Näihin yhdistetään mun oma liike, ja silti koiran pitää suorittaa annettu tehtävä eikä lähteä jahtaamaan. Keskittymisen pitää pysyä siinä tehtävässä minkä koira on saanut, esimerkiksi kiertämisessä vaikka lelu roikkuisi koiran ja kierrettävän esteen välissä ja vaikka itse lähtisin heti käskytyksen jälkeen liikkumaan vastakkaiseen suuntaan mihin koira lähtee liikkumaan. Nämä siirretään sitten agilityhalliin jossa vire on heti potenssiin 100.

Tämän lisäksi, Daami ei saa enää yhtään riekkua agihallilla. Räykyttäminen lopetetaan sillä että pyydän koiraa istumaan. Lähinnä niin että itse lähden pakittamaan ja annan suullisen käskyn istua ja tästä rauhoittumisesta palkitaan. Yhtään esteitä ei saa rallata yksinään eikä riekkua ja räyhätä.

Radalla tehdään välillä lähelle tulo kieputuksia sen sijaan että mentäisi esteelle, mutta kieputuksesta lähetän myös esteille jolloin koira saa irrota ja suorittaa. Näin tarkastan onko koira kuulolla ohjauksen suhteen.

Ensimmäinen treeni meni tosi kivasti. Ensin muutamia sanallisen käskytyksen kuunteluharkkoja. Oli aika haastavia Daamille mutta hienosti yritti vaikka raksutus kuului. Yritti aloittaa räykytyksen mutta hommiin laittaminen (peruuttaminen ja istumaan käskeminen) auttoi ja koira kykeni rauhoittumaan. Ensimmäiset toistot esteillä kieputtelun kautta. Tosi hyvin tuli kieputukseen ja lähti hypylle. Itse pitää muistaa että kieputukseen (eli kiinni tuleminen) ei ole ikinä rangaistus vaan palkkio. Jos koira tästä karkaa niin ei vihaisesti käsketä takaisin.

Sitten tehtiin rataa. Daami oli aika huippu. Vauhti putosi hieman, mutta siitä näki miten se piti paketin kasassa ja teki hommia. Kieli keskellä suuta <3  Tarkoituksena on opettaa että agilityä mennään keskittyneesti, ja niin lujaa kuin sitä pystyy vielä tekemään niin että keskittyy. Nyttemmin Daami on mennyt vaan lujaa, ei tietoakaan siitä että agility on keskittymsilaji.  Vauhtia tehdään sitten lisää kun on kapasiteettia keskittyä ja silti hallita se vauhti ja sen tuoma kiihkeys.

Elman sisko Emma meillä vaihdossa
 Elmalla on kamalia tapoja. Se räkyttää ihmisille eikä mene luokse, sen lisäksi se ottaa pöydällä mielellään hatkat vieraiden ihmisen alta. Elma kävi kasvattajan luona sosiaalistumassa ja totuttelemassa vieraisiin paikkoihin. Sillä välin Elman sisko Emma oli meillä sosiaalistumassa. Emma oli suunnattoman paljon rauhallisempi ja sosiaalisempi. Sitä ei tarvinut kertaakaan komentaa eikä se räkyttänyt tai pelännyt ketään. Se myös osasi rauhoittua. Kasvattajalta tuli viestiä ekana iltana, että kaikki muut väsähti jo ja Elma vielä jaksaa :D Elma on sellainen viikari että oksat pois. Välillä aika hirviö koiraksi :DD Tuhoaa kaikkea, ei tottele ja räkyttää. Kokoajan myös touhuaa jotain, vaikea asettua aloilleen. Elma aloitti takajalan ontumisen joku aika sitten. Pyysin kasvattajaa katsomaan sitä ja totesivat, että se olisi kasvuun liittyvää jalan pompottamista, muillakin sukulaisilla oli jossain vaiheessa kehitystä ollut samaa. Rauhotuin ehkä 2 päiväksi ja totesin, että vien sen eläinlääkäriin, ei ole normaali. Elma on siis menossa ylihuomenna lääkäriin näyttämään jalkaa. Todennäköisesti viikonlopun Voittajanäyttely jää väliin. Todella harmillista ja varmasti sieltä vielä joku leggperthes löytyy. No ei auta. Tärkeintä on nyt, että se saadaan hoidettua. Kipeän oloinen pentu ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti