lauantai 11. helmikuuta 2017

Elinan treeneissä ja vähän eläinlääkärissä

Elinan treenit tiistaina oli, jälleen kerran, aika huiput. Niin moni asia meni heti ekalla kierroksella nappiin (kuten hankala japsi, oudot valssit tiukkaan paikkaan missä olin ihan varma että koira menee väärille esteille jne.).  Aika huippu fiilis! Kiva kun voi pikkuhiljaa luottaa että koira hoitaa oman osuutensa, eikä mun tarvi jäädä varmistelemaa, sillä mitä enemmän varmistelee, sitä vähemmän ohjaa. Nyt kun vaan määrätietoisesti liikuin ja ohjasin ja tietenkin pidin kontaktin koiraan, se hoiti oman hommansa. Ja kaiken lisäksi, mun ei tarvinu olla täydellinen jokaisessa lähetyksessä ja en ihan joka kohdassa muistanut katsoa, mutt koira pelasti. Tämmöstä olen kaivannut!

Daamilla pysy vire hyvin, joten Elina halusi entistä rohkeampaa viemistä ja liikkumista. Nyt aletaan nostamaan taas niitä kierroksia pikkuhiljaa ja jos vanhoja oireita tulee niin palataan. Hallintaharjoitteet on hyvä pitää mukana, mutta niitä voi jättää vähemmälle. Sanallisella käskyllä putki, hyppy ja takaakierrot tulee opettaa hyvin. Tämä pelastaa paljon.

Kontakteja jouduttiin työstämään Daamin kanssa tällä kertaa. A on haastava juoksutusten takia, mutta kykenee riittävän natsilla otteella myös tekemään sen oikein. Liikettä ei vielä kestä kovin hyvin siinä. Puomi on parhaalla mallilla, keinulla lipeää yli useammin kun jää. Koira kuitenkin tietää mitä pitää tehdä ja yrittää, ei siis rankaista jos lauta lähtee alta. En kuitenkaan halua että se alkaa hipsuttaa. Eli sitten palkataan maassa ja tehdään hämyt maassa. Täytyy pelailla keinuleikkiä sen kanssa jotta saadaan sitä vähän sisäänajettua että se on se mitä halutaan ja mistä saa palkan. Uskon etupalkan myös auttavan kun koira tietää mitä odottaa ja millä sen saa, 

Treenissä erityisen tyytyväinen olin japsiin, valuvaan valssiin jolla sain koiran oikealle puolelle yhtä hyppyä, niihin välsseihin keskellä houkutusesteitä, keppeihin, irtoamiseen jolloin pääsin tykittämään pari persjättöä aika vauhdikkaaseen kohtaan, ja loppuun vielä veto. Aijaija, kuinka paras fiilis kun saa tosissaan tehdä ja koirakin toimii, eikä pelleile. Haluaisin nyt nähdä muutaman ohituksen, että saisin pohtia sitä johtuuko se vireestä ja liikkeen perään lähtemisestä vai katseesta ja laukkaristiriidasta. 

Eläinlääkärillä koko sakki. Elma kontrollissa. Oire vahvistuu provosoimalla lonkkaa ja etenkin ympyrää ravitettaessa. Pöydällä antaa laittaa solmuun. Eläinlääkärin mielestä odotetaan vuoden ikään kun kasvulevyt umpeutuu ja otetaan ct-kuvat. Tosi outoa, mutta pikkukoirilla kuulemma harmittavan yleistä. 

Daami kävi rokotuksella. Se käyttäytyy niin kivasti nykyään monessa tilanteessa. Olen aivan äimänä minkälaisiin tuloksiin sen kanssa on päästy oikeanlaisella lähestymistavalla. Ihanaa että olen itsekin oppinut täysin erilaisen lähestymistavan tällaisiin koiriin kun neuvot on olleet "tee sille selväksi että sä määräät". Yeah right! Aivan kuuseen mennään noilla neuvoilla. Eläinlääkäri kehui kuntoa ja keskusteltiin Daamin ranskalaisesta takaosasta, eli takajalat kääntyy hieman ulos ja kintereet painuu sisään. Eläinlääkärin (Eva Einola-Koponen) mielestä tämä ranskalainen asento ei useinkaan ole huono. Koira on rakentunut näin ja toimii normaalisti. Usein sitten jos koira on lihaksistaan toispuoleinen ja alkaa rasittua epätasaisesti saattaa tulla oireita. Keskusteltu myös ruokinnan tärkeydestä. Daamilla on kilpparisairauden takia lihasten muodostumisen heikkous kun ikää tulee, eli lihaksisto ei muodostu ja ylläpidä samalla tapaa kuin terveen koiran kroppa joten ruokinta on kaiken a ja o. Hän oli ollut ulkomailla urheilukoiraluennolla jossa kerrottiin monen vanhan koiran menevän huonoon kuntoon koska niille syötetään aivan liian proteiiniköydää ruokaa. Proteiinipitoisuuden tulee olla ainakin 34% senioriruuassa. Keskusteltu seniopriruuan merkityksestä seniorikoirilla, vaikka se olisi aktiivinen. Olen tavannut monesti että harrastavat eivät millään haluaisi siirtää vanhuksia senioriruualle. En tajua mistä tämmönen ajatus tulee. Vanhan koiran elimistön aineenvaihdunta muuttuu niin, että senioriruoka on koostettu siten että sen se pystyy hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla, ei enää adulttia. Sennuruuissa usein suurin osa energiamäärästä tulee proteiineistä niin kuin kuuluukin jotta vanhus pystyy ylläpitämään lihaksistoaan. Diivalla olen huomannut tämän, se ei ole löysä ja pöhöttynyt enää kun syö kunnon senioriruokaa (Acana ja orijen) tai sennuruokaa (brit care jossa matalampi protskumäärä) ja raakaa lihaa proteiinilisänä. 

Diiva kävi hammastarkastuksessa ja veriarvoilla. Hampaissa oli kulumaa mutta vain 2 hammasta edestä jouduttiin poistamaan. Toiselta puolelta puuttui ihan viimeinen hammas. Hyvältä näytti siis, oli varma että rtg-kuvien jälkeen kulmurit joudutaan poistamaan kun ovat niin hioutuneet. Nyt menee taas pari vuotta huoletta ja sitten käydään uudestaan tarkastuksessa. Veriarvoissa ei ollut mitään vikaa. Kilpparia en nyt ottanut. Voi olla että toukokuussa otan sen kun Daami menee tarkastuttamaan omansa. 

Tytöt sai uudet Pompan kevyttoppatakit ja Daami uuden kehulelun <3 Ihanaa materiaalionnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti